Perekonnaõigus


Küsimus: Laps ei ole minu nimega, mis dokumente on vaja välismaale minekuks?05.09.2011

Kasvatame mehega 7-aastast poega. Abielus me pole, seega kannan pojaga erinevat perekonnanime. Käisin pojaga Lätis ja sealt tagasi tulles nõuti, et ma tõestaksin, et see laps on ikka minu oma. Sel hetkel ma ei saanud seda kuidagi tõestada. Oleme ka varem pojaga kahekesi reisinud ja pole sellist olukorda tekkinud.
Seega siis küsiksin, mis dokumendid mul peaksid kaasas olema, et ma saaksin tõestada, et ma võin selle lapsega reisida või, et see on üldse minu laps? Seekord läks õnneks ja saime ikka koju tulla, aga järgmine kord varustaks ennast õigete dokumentidega.

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere

Ühise hooldusõiguse puhul eeldatakse vanemate õiguste ja kohustuste võrdsust. Perekonnaseadus § 120 lg 7 kohaselt, kui vanem esindab last iseseisvalt, eeldatakse teise vanema nõusolekut. Seega teie puhul, kui teie reisite lapsega ja teisel vanemal ei ole selle kohta vastuväiteid (kohtumäärusega piiratud Eesti Vabariigist lahkumine ilma teise vanema nõusolekuta), ei tohiks teid selles osas piiril takistada ja reeglina seda ka ei tehta.
Keerulisemaks muudab situatsiooni perekonnanimede erinevus. Siinkohal soovitaksin kaasas kanda lapse sünnitunnistuse dublikaati, mis on tõlgitud kas sihtkoha keelde või inglise keelde ja kinnitatud Apostillega või paluda lapse isal anda Teile notariaalselt tõestatud nõusolek lapsega reisimise kohta Eesti Vabariigist väljapoole. Selles nõusolekus tuuakse välja osapoolte andmed, mis samuti probleemide tekkimisel oleks teile abiks.