Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, kui läksime lahku ja tahan lapsega teise linna kolida, aga mees last ei luba?20.04.2016

Tere.
Läksin 10 kuud tagasi lapse isast lahku, kolisin meie ühisest korterist välja ja kinkisin notaris oma poole lapse isa nimele. Võtsin omale üürikorteri samasse linna, laps käib ka lasteaias, praegu on kuu aega nii olnud, et laps 1 nädal minuga 2 nädal isaga, aga isal sellised töövahetused, et kui tema nädal, siis ööseks toob lapse mulle, kuna ta peab hommikul kell 5 tööle minema.
Aga nüüd olen otsustanud, et soovin sealt linnast ära kolida uude linna uue töö võtta ja tahan last endaga kaasa võtta, aga lapse isa ei luba, ütleb, et mina võin minna aga last kaasa ei vii. Kui laps jääks temale, peaks laps hakkama lapse isa ema juures põhimõtteliselt elama, kuna tal töö ajad 14.30-23.00 ja 06.00-14.30. Minu meelest oleks ikka parem kui laps tuleks minuga jah ma ka ei saaks 8-5 tööd, aga mul elab ema lähedal ja tema saab lapse ära võtta lasteaiast ja hoida teda minu uues kodus siis kuhu kolida tahan, laps oleks ju ikka kodus, mitte, et laps elab vanaema juures (kui ta jääks isaga).
Soovingi, et äkki saate nõu anda, et mis ma tegema peaksin ja mis õigused mul on?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse isaga kokkuleppele jõuda ei õnnestu, pöörduge oma murega elukohajärgse lastekaitsetöötaja poole. Kui ka lastekaitsetöötaja vahendusel lapse elukoha osas kokkuleppele saada ei õnnestu, tuleks pöörduda kohtu poole lapse elukoha küsimuses otsustusõiguse saamiseks. Kui kohus Teie nõude rahuldab, on Teil õigus ainuisikuliselt määrata lapse elukohta.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand