Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, kui mees võttis tütre enda juurde ja murdis kokkulepet ning hakkas ikka elatisraha nõudma?27.04.2016

Lahutasin mehega ja mees nõudis peale seda tütre enda juurde elama. Mul on veel poeg, kes käib koolis. Meil oli kokkulepe, et alimente ei pane mees peale. Nüüd aga tegi seda ja nõuab veel tagant järele ka. Ise veetis ta kooselu ajal suurema osa välismaal ja tütar oli minuga. Kuna nüüd nõuab tagant järgi alimente ja ka edaspidi iga kuu, ei tea mis teha, asi antud tema poolt juba kohtutäiturile. Aga mul veel 11-aastane kooliealine laps.
Mis ma teha saan. Palun vastust. Olen meeleheitel. Ja samas soovin ka tütart enda juurde tagasi.Palun abi!

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere!

Kokkuleppega ei ole võimalik elatise maksmist lapsele välistada. Seetõttu on ka vanemal teoreetiliselt võimalik nõuda elatise maksmist tagasiulatuvalt kuni ühe aasta eest. Kui elatisenõudega tegeleb kohtutäitur, siis peab olema ka täitemenetluse aluseks olev täitedokument, milleks on kohtuotsus, millega mõisteti Teilt elatise maksmine välja või notariaalselt tõestatud kokkulepe, millega olete andnud nõusoleku alluda kohesele sundtäitmisele. Sellisel juhul peate kohtuotsust või kokkulepet järgima ning vastavalt ka elatist tasuma. Ülalpidamiskohustuse suuruse muutmise ainsaks võimaluseks oleks pöörduda elatise vähendamise nõudega kohtu poole, vastasel juhul jääb välja mõistetud elatise suurus kehtima ning Teil on kohustus elatist ka selliselt maksta. Elatise vähendamise nõude juures saate tugineda ka asjaolule, et Teil on teine alaealine laps. Kui sellist täitedokumenti ei ole, siis puudub ka alus kohtutäituri poole pöördumiseks.

Kui Te leiate, et lapsel oleks parem Teie juures elada, on Teil võimalik taotleda kohtult otsustusõigust lapse elukoha määramiseks. Sellisel juhul kuulab kohus ka lapse ära ja teeb lahendi tema huvidest lähtuvalt.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
advokaat

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee