Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas hooldusõigust täielikult endale saada?28.04.2016

Olen hetkel kolme lapse ema. Esimese mehega on meil tütar. Tütar elab minu juures ja tütre isa elab Soomes, on sinna ka sisse kirjutatud. Lapse isale on kohtu poolt määratud miinimum elatisraha 145 eurot.
Praeguse hetkeni pole ta suutnud juba pool aastat seda maksta, tuues ette igasuguseid vabandusi ja ettekäändeid. Kord kuus paar päeva kui lapse isa Eestis käib, on tüdruk küll tema juures, aga isa ise ei tegele temaga vaid tegeleb lapse vanaema. On olnud ka kordi, kui tüdruku isa läheb ise küla peale tipsutama samal ajal, kui tema tütar on tema juures. Mida peaksin tegema? Elatisrahast ma väga ei hooli, aga sooviksin teada, mida peaksin tegema, et hooldusõigust täielikult endale saada.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse isa sisuliselt lapse elus ei osale, võib ühise hooldusõiguse täielik (või vähemalt osaline) lõpetamine olla põhjendatud küll.

Selleks tuleb kohtule esitada vastav avaldus ja tasuda avalduselt riigilõiv 10 eurot. Avaldus tuleb esitada elukohajärgsele maakohtule. Avalduses peaksid olema esitatud asja lahendamise seisukohalt tähtsust omavad asjaolud asjaolud, menetlusosaliste kontakandmed ja Teie selgelt väljendatud nõue.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand