Perekonnaõigus


Küsimus: Kas isal on õigus jätta suvevaheajal, mil laps on poole ajast temaga, elatis maksmata?02.05.2016

Tere, isalt on välja määratud elatise miinimum (kooliealine laps). Suvel on aga nii, et laps on ühe kuu jooksul järjest 2 nädalat kuni kuu isaga. Kas isal on õigus jätta sellel ajal, kui laps on poole ajast temaga, elatis maksmata? Kas saab nõuda emalt raha, kui laps on terve kuu isaga? Kui ei, siis kas juba määratud kohtuotsust saab muuta nii, et kui laps on vähemalt poole kuust isaga, siis isa elatist maksma ei pea ja kui laps on terve kuu isaga, peab elatist maksma ema? Kui otsus aktsepteeritakse kohtus, siis mis hetkest hakkab see kehtima? Kas hagi esitamise hetkest või kohtuotsuse tegemise hetkest?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui elatis on kohtu poolt välja mõistetud ja isa jätab elatise mingi perioodi eest maksmata, võib lapse ema asuda seisukohale, et isa on kohtuotsust rikkunud ja pöörduda vähemmakstud elatisraha kättesaamiseks kohtutäituri poole.

Selle olukorra vältimiseks oleks tõepoolest õige pöörduda kohtusse ja taotleda suveperioodil, kui laps viibib märkimisväärse osa ajast isaga, elatise vähendamist. Kas kohus selle nõude ka rahuldab, sõltub paljudest asjaoludest, muuhulgas sellest, kas lapse ema on võimaline kohtule tõendama, et ka ajal, mil laps viibib isa juures, tuleb tal teha lapse ülalpidamiseks jooksvalt kulutusi.

Elatist on võimalik muuta alates vastava hagi esitamisest, mitte varem.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand