Perekonnaõigus


Küsimus: Kui isa ei maksa elatisraha ja ei ole huvitatud lapsega kohtumast, kas see on aluseks ainuhoolduse taotlemiseks?12.05.2016

Lapse isast sai lahku mindud u 4 aastat tagasi ja peale seda sai ka peale pandud alimendid. Maksmine käis alguses üle kivide ja kändude, kuid nüüd pole juba paar aastat midagi laekunud. Ei saa ka kohtutäitur midagi kätte, kuna võlgnik käib küll tööl, ent töötasu laekub uue elukaaslase arvele. Esitasin ka politseisse avalduse alimentide tahtliku mittemaksmise kohta, kuid paraku ei saanud ma ka sealt mingit abi. Siit minu küsimus, mis on võimalik veel teha? Aasta tagasi sai ka kohtus paika pandud nö isa-lapse aeg, kuid lapsevanem pole suutnud ühtegi päeva ka sellest kinni hoida. Ta hoidub täielikult maksmisest, kui ka igasugusest kohtumisest ja niisamuti pole mingit huvi. Kas need oleksid kohtu poole pöördudes piisavad argumendid, et saada ainuhooldust?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse isa lapse elus huvipuuduse tõttu praktiliselt ei osale ega osale ka lapse ülalpidamises, võib ühise hooldusõiguse lõpetamine olla põhjendatud. Kas põhjendatud on ka hooldusõiguse täielik lõpetamine, sõltub juba kõigist asjas tähtsust omavatest asjaoludest, mis selguvad asja põhjalikumal analüüsimisel.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand