Perekonnaõigus


Küsimus: Kas lapse isal on õigust naiselt nõuda isaduse tuvastamist ainuhooldusõiguse taotlemisel?19.05.2016

Läksin lahku enda lapse isast ning peale seda ei ole mees juba üle aasta last vaatamas käinud, rahaliselt toetanud ega uurinud tema käekäigu kohta. Peale lahkuminekut soovis ta DNA-testi, aga peale selle soovi edastamist kadus ta täielikult. Möödas on juba rohkem kui aasta ning sooviks teada, kas mehel on õigus ka peale aasta möödumist kohtu kaudu testi nõuda? Tookord, kui ta seda soovis, olin nõus, praegu aga on nii kaua aega möödas ning ma ei soovi temaga mingit tegemist teha ega elatist nõuda, kuna kindel sissetulek on olemas. Ainukese asjana sooviks täielikku hooldusõigust, kuna olen enamuse ajast teda niikuinii üksi kasvatanud ja soovin täielikku otsustusõigust. Millised on minu õigused?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Isaduse vaidlustamine on seotud tähtajaga – isadust on võimalik vaidlustada 1 aasta jooksul arvates päevast, kui isikule on vaidlustamise aluseks olevad asjaolud teatavaks saanud. Kui lapse isa otsustab isaduse vaidlustamise nõudega kohtu poole pöörduda, peab ta kohtule põhejndama, millal ja millistel asjaoludel sai ta teada asjaoludest, mis andsid talle aluse kahelda oma isaduses. Teil on seejuures võimalik esitada oma vastuväited. Kui kohus tuvastab, et vastavatest asjaoludest teadasaamisest on möödunud enam kui aasta, lõpetab kohus kohtumenetluse.

Kui lapse isa lapse elus huvipuuduse tõttu ei osale, ei tema kasvatamises ega ka ülalpidamises ning faktiliselt teostate vaid Teie lapse hooldusõigust, võib ühise hooldusõiguse lõpetamine olla põhjendatud küll – kas osaliselt või täielikult, oleneb juba kõigist asjas tähtsust omavatest asjaoludest. Hooldusõiguslikke muudatusi saab teha vaid kohtu kaudu, seega tuleks Teil vastava avaldusega kohtu poole pöörduda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand