Perekonnaõigus


Küsimus: Kas minul kui lapsel oleks võimalik isa käest nõuda õpingutega seoses toetust?19.05.2016

Olen 19-aastane ning õpingud kestavad hetkel kuni 2017. aasta veebruarini, hiljem plaan minna edasi õppima. Isa pole maksnud alimente 18 aastat ning on kogunenud võlg, kohtutäiturile ei vasta ning ühendust saada pole võimalik. Küsimus oleks - kas minul kui lapsel oleks võimalik isa käest nõuda õpingutega seoses toetust? Kui kaua ning kuidas peaksin toimima? Ühtegi kooli pole pooleli jätnud.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

PkS § 97 punkti 2 kohaselt on ülalpidamist õigustatud saama laps, kes täisealisena omandab põhi-, kesk- või kõrgharidust või õpib kutseõppe tasemeõppes, kuid mitte kauem kui 21-aastaseks saamiseni. Eeltoodust lähtuvalt on Teil praegusel hetkel õigus nõuda mõlemalt on vanemalt ülalpidamist ja seda kuni õpingute lõpetamiseni, kuid mitte kauem kui 21-aastaseks saamiseni.

Kui isa vabatahtlikult Teie ülalpidamises ei osale, tuleb elatise väljamõistmiseks kohtu poole pöörduda. Selleks tuleb kohtule esitada hagiavaldus, millega on võimalik elatist nõuda ka tagasiulatuvalt. Kuna olete nüüd täisealine, tuleb Teil ise kohtu poole pöörduda, vanem Teid enam esindada ei saa, kuid võite muidugi kasutada lepingulise esindaja abi.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand