Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas vormistada omavaheline elatisraha kokkulepe, kui isa ei suuda maksta summat, mis kohus ette nägi?24.05.2016

Tere,
Elame lapse isast juba 6 a lahus, last ta toetanud kuidagi pole. Aasta tagasi sai teada, kus me elame ja tuli oma sõpradega meile laamendama, asi läks ka politseisse. Aga ei midagi talle sealt ei tehtud. Otsustasin siis talt nõuda välja elatisraha läbi kohtu. Selgus, et ta ei käi kuskil ametlikult tööl. Läks mingi aeg mööda kui tuli kohtumäärus. Sealt ka ei saa, kuna minu nõutud summa oli miinimum. Selle peale ma kontakteerusin lapse isaga ja ütlesin, et midagi ta peab ikka maksma, et nii ei saa. Sellepeale oli ta nõus pool miinimumist mulle maksma kohtuväliselt. Teavitasin ta kohust sellest. Paluti sõlmida omavaheline kokkuleppe leping. Ehk oskaksite teie mind aidata, mis moodi ma seda kokkulepet peaksin vormistama? Lapse isa soovis seda digitaalselt allkirjastada. Mul endal on kõik selleks vajalik olemas. Aga ei oska seda kuidagi koostada.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui kohus on mõistnud elatisraha välja kehtivas miinimummääras, on Teil igal juhul õigus lapse isalt seda summat ka nõuda. Kui lapse isa ei ole nõus vabatahtlikult sellises summas elatist maksma, on Teil võimalik algatada tema suhtes täitemenetlus.

Kui olete nõus sellega, et lapse isa tasub elatist poole väljamõistetud summa ulatuses, ei ole Teil otseselt vajadust sõlmida sellekohast lepoingut. Omavahelise lepingu sõlmimine ei tühista kohtuotsust. Kui soovite kindlasti vastava lepingu sõlmida, piisab lihtkirjalikust kokkuleppest, mille mõlemad allkirjastate.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand