Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas on juriidiliselt korrektne esitada kohtule avaldus, et taotleda vanaemale ajutist lapselapse hooldusõigust?24.05.2016

Tere!
Olen vanaema, kes on kasvatanud juba kaks aastat lapselast. Laps käib minu juurest kooli ja on minu ülalpidamisel. Poisi ema ja isa on lahutatud tema esimesest eluaastast. Isa pole kasvatuses osalenud ja on elanud Soomes uue perega. Ema käis tol ajal, kui poiss minu juurde tuli, laeval tööl. Kuna nüüd kolisin, siis pole mul võimalik lapselast sisse kirjutada ja nõuatakse ametlikku ajutist hooldusõigust lapsele. Ema ja isa on sellega nõus ja laps ise samuti.
Mida peaksin tegema ja mis dokumente pean kohtule esitama? Kaua see aega võiks võtta, kuna müüsin maja ja oleme siiani nii öelda uute omanike majja sisse kirjutatud.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui vanemad annavad lapse pikemaks ajaks kasuperekonna hooldada, võib kohus lapse hoolduse asjades vanemate või last hooldava isiku taotlusel anda otsustusõiguse üle last hooldavale isikule. Õiguste üleandmiseks last hooldava isiku (kasuvanem) taotlusel on vaja vanemate nõusolekut. Üleantud õiguste ulatuses on kasuvanemal erieestkostja õigused ja kohustused.

Seega tuleb Teil või lapse vanematel pöörduda vastava avaldusega kohtu poole. Avaldus tuleb esitada lapse elukohajärgsele maakohtule ja avalduselt tuleb tasuda riigilõivu 10 eurot. Kohtumenetluse pikkus oleneb paljudest asjaoludest ja seda ette prognoosida on praktiliselt võimatu. Kindlasti tuleb arvestada vähemalt 3 kuuga alates avalduse esitamisest kuni kohtulahendi tegemiseni.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand