Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, kui sekspartner saab lapse ja käib eeldatavale isale peale ja ähvardab?25.05.2016

Tere. Kirjutan oma elukaaslase pärast. Kuna on tekkinud selline probleem, et mehel oli sekspartner, kes väitis, et kasutab beebipille. Ning seetõttu ka mees ei kasutanud kondoomi. Naisterahvas ütles, et on rase. Väidetavalt on meesterahva laps ning ilma mehe nõusolekuta jättis lapse alles. Mees ei ole last algusest peale soovinud. Ütles koheselt, et tema last ei soovi. Mingit suhet neil ei olnud. Olid vaid sekspartnerid. Nüüd naine ähvardab, helistab pidevalt. Kasutas kellegi meesterahva abi väitmaks, et on advokaat, kes ka telefonitsi mehega rääkis. Saime ka nime teada kuid sellist advokaati ei ole olemas. Kuna mees on igasugused meedia kontaktid ja telefoninumbrid blokeerinud, siis naisterahvas võtab ühendust erinevatelt telefoninumbritelt. Ja võõrastelt meediakontodelt. Sundides vabatahtlikult DNA testi tegema, muidu mees riskib enda heaoluga. Märgin ära, et isadust tõestatud ei ole. Mees ei soovi naisterahvaga mingisugust kontakti, ega tunnista last enda omaks. Miks peakski kui naine võis kellega iganes veel seksuaalsuhtes olla. Aga kuidas siis käituda selle naisterahvaga, kes ähvardab? Igapäevaselt häirib meie elu ilmselgelt. Mida sellises olukorras ette võtta? Loomulikult ei taha mees vabatahtlikult DNA testi tegema minna, miks peakski? Naisterahvas on aja DNA testiks kinni pannud ja ähvardas, et kui kohale ei ilmu, siis ise teab millega mees riskib. Nii võib iga naine teha lapsi ja minna võõra mehe uksetaha ja väita, et see sinu oma, hakka maksma. Nagu selle naisterahva puhulgi, tule tee DNA-test sina maksad, sest sina seda tahad. Meesterahvas aga ei taha mitte mingisugust kontakti selle naisterahva ega lapsega.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse väidetav isa ei ole nõus vabatahtlikult isaduse tuvastamiseks/välistamiseks DNA-analüüsi tegema, on lapse emal õigus nõuda analüüsi läbiviimist kohtu kaudu. Kui leiab tuvastamist, et mees on lapse bioloogiline isa, kantakse mees lapse sünnitunnistusele ja tal tekivad lapse suhtes nii õigused kui ka kohustused.

Seega tuleb arvestada, et kui pooled ei jõua omavahel DNA-analüüsi sooritamises kokkuleppele, võib lapse ema nõuda seda kohtu kaudu ja lapse väidetaval isal ei ole sellisel juhul alust keeldumiseks.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand