Perekonnaõigus


Küsimus: Mis kuust alates võin küsida mehelt elatisraha tütre jaoks, kui mehe juures elanud poeg lõpetab juunis kooli?26.05.2016

Tere, kasvatan 8a tütart, poeg 19 a ja elab isaga. Poeg lõpetab 21 juuni keskkooli ja läheb austraaliasse sügisel (2a plaan). Millal on õigus küsida elatist tütrele, kas juuli kuust? Poeg suvel pidi töötama, et reisi raha kokku saada. Kasvatan ka veel 1,4 a tütart, tema isa elukaaslane. Emapalka saan juulis viimase, tööle kahjuks veel ei saa tütrel keskmine puue epilepsia ja endal 60 protsenti töövõimetus. Elukaaslane maksab endisest abielust kahele pojale alimente. Elamised jäid ka eksidele, ise peame üürikorteris elama. Siit küsimus veel, kas saan küsida suuremaid alimente eksabikaasalt kui miinimum, kuna sissetulek ju kohe kaob, ja mis kuus tekib õigus.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui mõlema vanema juures kasvab üks laps, ei tähenda see automaatselt, et kummalgi vanemal ei tule elatist maksma. Kui ikkagi ühe lapse ülalpidamiskulud on teise lapse omast suuremad, tuleb väiksemate ülalpidamiskuludega last kasvataval vanemal teisele elatist maksta. Samuti siis, kui ühe vanema sissetulek on teise vanema sissetulekust märkimisväärselt väiksem.

Kui Teie ja lapse isa sissetulekud on üldjoontes võrdsed ja ka laste kulutused on võrdväärsed, oleks Teil põhjendatud küsida tütre ülalpidamiseks elatist alates sellest, kui poeg lõpetab keskkooli ja tema suhtes sellega vanematel ülalpidamiskohustus lõppeb. Kui Teie sissetulek selleks hetkeks märkimisväärselt väheneb, on Teil iseenesest õigus nõuda lapse lapse isalt elatist rohkem kui poole ulatuses lapse ülalpidamiskuludest ehk paluda tal kanda suurem osa lapse igakuistest kuludest. Kui suur see summa täpselt on, sõltub juba lapse vajadustest ja vanemate sissetuleku suurusest.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand