Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas elu korraldada, et laps saaks minuga välisriiki tulla ja isa ei pea pidevalt ingliskeelseid volitusi vormistama?31.05.2016

Tere, küsimusi on mitu.
Alustaks sellest, et kui lapse isa on nõus andma volituse, et lapse ema saab võtta 10-aastase lapse Rootsi elama ja panna seal ka kooli, kas sellisel juhul tuleb lapse isal kirjutada inglise keelne volitus, mis notari juures kinnitada või notar kirjutab ise selle valmis kohapeal ja lapse isa siis seal samas kokkusaamisel notariga kinnitab selle oma allkirjaga?
Teine küsimus on aga selline, et saaks lapsele pangakaardi Rootsis teha ja lapse ka klassi nn reisidele välis riikidesse jne jne lubada ilma, et lapse isa ei peaks jooksma kogu aeg notari juurde inglise keelseid nõusolekuid vormistama nendeks puhkudeks Eestis (mida Rootsis nõutakse sellistel puhkudel) ja siis need ka Rootsi organiseerida, see kõik võtaks aega ja ka raha, siis oleme mõelnud, et kõige lihtsam oleks minul, kui lapse emal taotleda lapse osas ainuhooldusõigust. Siinkohal küsingi, kui lapsevanemad on selles osas kokkuleppe saavutanud, mis tuleb kohtule esitada sellisel juhul ja kaua võib otsuse langetamine aega võtta!? Või oleks targem seda teha edaspidi hoopis mul Rootsi kohtu poole pöördudes?
Ette tänades!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui soovite notariaalses vormis volikirja, tuleb Teil notarile anda teada volikirja sisust, mille alusel koostatakse vastav volikiri. Reeglina koostatakse volikiri isiku poolt antud info alusel enne kohtumist, saadetakse soovi korral ülevaatamiseks ja seejärel on võimalik isikul tulla notaribüroosse asja vormistama.

Hooldusõiguslikke muudatusi on võimalik teha vaid läbi kohtu, seega tuleb kohtusse pöörduda ka olukorras, kus vanemad on iseenesest jõudnud kokkuleppele. Kui kõigi kolme osapoole elukoht on hetkel Eestis, oleks minu hinnangul Teile mõistlikum ikkagi ajaga koheselt tegeleda ja Eesti kohtu poole pöörduda. Ajaliselt tuleks arvestada umbes 2-3 kuuga.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand