Perekonnaõigus


Küsimus: Kui tihti on kohustus anda laste emal lapsi isa juurde kui on kohtuotsus üksnes elatise suuruse kohta?01.06.2016

Tere
Kui isa maksab kahele lapsele korrektselt elatisraha, siis mis on tema õigused? Kui ei ole kohtuotsust millegi muu kohta, kui ainult elatise suuruse kohta, siis kui tihti on kohustus anda laste emal lapsi isa juurde? Kui lapsed veedavad öid ka isa juures, siis kas on õigus nõuda emalt välja sealkasutatavaid asju? Näiteks ööriided, vahetusriided, vannimatt (et pepu ei läheks punaseks). Ja kui ema neid asju isa juurde ei soeta, siis kas ise vajalikud asjad ostes on luba need elatisest maha arvestada? Või on see vaid vastastikkusel kokkuleppel, isegi kui vajalikke asju ema ei osta?
Aitäh

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui kohus ei ole kindlaks määranud isa ja laste suhtlemiskorda, sõltub see vanemate kokkuleppest. Mingeid kindlaid reegleid siin ei ole, tuleb arvestada sellega, kuidas on lastele kõige parem.

Kui elatis on kohtuotsusega välja mõistetud, ei ole laste isal õigust omavoliliselt elatisest mahaarvamisi teha. Kui vanemad selles küsimuses kokkuleppele ei saa, tuleb laste isal tasuda elatist vastavalt kohtuotsuses märgitule.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand