Perekonnaõigus


Küsimus: Kes vastutab perekodus elava alaealise poolt tekitatud kahju eest, kui tema emalt vanemlikke õigusi ära pole võetud?06.06.2016

Alaealisel on vaid üks vanem - ema. Laps on emalt kohtuotsusega ära võetud ja paigutatud omavalitsuse poolt perekodusse. Emalt vanemlikke õigusi ära ei ole võetud, eestkostet ei ole seatud. Ema ei ole lapse kasvatusse aastaid sekkunud, mõju lapse käitumisele puudub. Laps tekitab perekodus elamise ajal varalise kahju. Kes vastutavad tekitatud kahju eest, kas ema, omavalitsus või mõlemad? Kui vaid ema, siis tekib olukord, et ema võib vastutusest vabaneda seetõttu, et põhjendab ära, et ei saanud kahju tekitamist ära hoida ja kui omavalitsus ka eestkosteasutusena ei vastuta, siis jääb kannatanu sellisesse olukorda, et ei olegi kelleltki kahju hüvitamist nõuda. Tegemist on erandliku olukorraga, kus vanemalt on küll laps ära võetud, samas õigusi mitte ja seetõttu ei ole ka eestkostet seatud.

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere!

Alla 14-aastase lapse poolt õigusvastaselt tekitatud kahju eest vastutavad automaatselt, sõltumata süüst, tema vanemad või eestkostja. Sõltumata süüst vastutavad vanemad ja eestkostja ka 14-18 aastase lapse poolt tekitatud kahju eest, kui nad ei tõenda, et nad on teinud kõik, mida saab mõistlikult oodata, et hoida ära kahju tekitamist. Vanemad vastutavad lapse eest isegi siis, kui nad ei ole lapse kasvatamisega tegelenud, kui vanema õigused on siiski isikul alles. Kui praegusel juhul on tegemist 14-18 aastase lapsega, vastutab vanem siis, kui ta ei suuda tõendada, et ta on teinud kõik mõistlikult võimaliku alaealise poolt tekitatud kahju ärahoidmiseks. Vanem peaks vastutusest vabanemiseks tõendama, et kahju on tekkinud hoolimata sellest, et ta on last nõuetekohaselt kasvatanud ja teostanud tema üle piisavat järelevalvet. Seetõttu vanema vastutusest vabanemine nii lihtne ei ole. Kuna omavalitsust ei saa praegusel juhul pidada eestkostjaks, vastutab lapse tekitatud varalise kahju eest tema ema.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
advokaat

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee