Perekonnaõigus


Küsimus: Kui minuga peaks midagi juhtuma, kas lapse isal on õigust hakata minu vara haldama?02.06.2016

Lapse isaga koos elanud pole ja kirjas olen samuti üksikemana. Laps hetkel 1,4 a. ja ainult minu üleval pidada. Isa on lapsest teadlik ja meie eluga kursis ent meil on kokkulepe, et rahastan end ja last ise. Kui minuga peaks midagi juhtuma, kas lapse isal on õigust hakata minu vara haldama, oman korterit ja metsamaad, laenudeta. Soovin teha oma pärimise teisiti ja ka otsustada lapse kasvamise teises peres. Ent kui lapse isa siiski tõestab oma isaduse ja soovi last ise kasvatada ja hallata seniks ka mu kinnisvara kui suur on tõenäosus, et tal see õnnestub. Kuidas ikkagi kindlustada minu enda soov tulevikuks.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui isa ei ole lapse sünnitunnistusele märgitud, ei ole tal lapse suhted mingeid õigusi ega kohustusi. Kui lapse isadus tuvastatakse ja isa märgitakse sünnitunnistusele, tekivad ka vanemlikud õigused ja kohustused.

Eeskätt on lapse kasvatamise õigus kui ka kohustus lapse vanematel, seega kui isa on lapse sünnitunnistusele kantud, ei ole Teil võimalik määrata, et Teie surma korral hoolitseb lapse eest keegi teine kui lapse isa. Kui lapse isa ei ole kantud lapse sünnitunnistusele, on lapse bioloogiline isa Teie surma korral lapse jaoks võõras isik.

Teie surma korral jääb Teie vara seadusjärgse pärimise korral Teie lapsele. Kui lapse isa kantakse lapse sünnitunnistusele ja laps on Teie surma hetkel alaealine, ei saa laps ise päritud varaga tehinguid teha. Samuti ei saa seda omavoliliselt teha tema isa, sest vanem peab lapse varaga tehingute tegemiseks küsima kohtult luba ja kui tehing ei ole lapse huvides, ei anna kohus selleks nõusolekut.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand