Perekonnaõigus


Küsimus: Mida saaksin ära teha, et lastega aega veeta ja millised õigused minul on?03.08.2016

Tere,
Sain isaks varajases eas (polnud veel täisealine), naine oli minust mõned aastad vanem, alguses ütles, et laps on teise mehe oma. Lõpuks siiski leebus ja kolisime taas kokku. Mõned aastad elasime koos kui naine uuesti titaootele jäi. Sündis veel üks laps. Saatuse tahtel siiski kokku me ei jäänud ja kolisime lahku, alguses lasi lastega koos olla ja maksin ka nn elatusraha (Kaasa arvatud mõningad maksud, mis kooselu ajal olid tema nimele jäänud). Tuli aga välja, et raha sinna ei jõudnudki kuhu oleks pidanud, lõpetasin maksmise (viisin mõnda aega veel lastele vajalike söögiaineid jms). Siis hakkas leidma ka vabandusi, et mitte lastega kokku saada.
Nüüd on olukord jõudnud selleni, et lapsi ma ei näe, kuigi meelsasti saaksin kokku ja võtaksin ka enda juurde. Kuna eks elab uue mehega koos, siis tänasel päeval juba lapsed nimetavad uut meest isaks, mis minule kui tegelikule isale väga haiget teeb.
Mainin veel ära, et kuna lapse sain alaealisena, siis laps on vallaslapsena kirjas, samas ka teine laps vallaslapsena kirjas. Mida saaksin ära teha, et lastega aega veeta ja millised õigused minul on? Kuidas soovitate edasi minna? Tahaksin väga lastele oma nime anda, kuid tema sellest keeldub ja ei taha kuulatagi, et nn isana kirja lähen.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui Te ei ole kantud isana laste sünnitunnistusele, ei ole Teil seaduslikke võimalusi nõudmaks lastega kohtumist. Laste suhtes omandate vanemlikud õigused ja kohustused siis, kui Teid kantakse nende sünnitunnistustele.

Kui laste ema ei ole nõus, et Teid kantakse läbi isaduse omaksvõtu laste sünnitunnistustele, tuleb Teil pöörduda isaduse tuvastamise hagiga kohtu poole. Kui kohus Teie isaduse tuvastab, kantakse Teid isana laste sünnitunnistustele ja Teil on seaduslik alus nõuda lastega kohtumist.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand