Perekonnaõigus


Küsimus: Kas 4 lapse korral on elatisraha võimalik vähendada ka alla miinimumi?02.08.2016

Tere
Mul on 4 last kellest 3-le maksan alimente 3x215 eurot kuus. Praeguse elukaaslasega on ka 10-kuune laps. Töötan soomes ja saan palka olenevalt kuust 1600-1800 eurot. Maksan veel soomes üüri 800 eurot plus elekter talvel kõige külmemal kuul oli 200 eurot. Soome mõistes on see suht hea hinnaga üür. Järgmisest aastast tõuseb elatusmiinimum 470 euroni. Seega alimendid 3x235=705 eurot. Elukaaslasel aga lõpeb emapalk ja praegu on ta niigi üksi pisema lapse kulud kinni maksnud. Järgmisest aastas on ju seega ka nemad minu ülalpeetavad. Kas elatus raha on võimalik ka vähendada alla miinimumi? Kuna tekib olukord, kus endale ei jäägi midagi elamiseks. Ja kõige väiksem jääb võrreldes teiste lastega vähemkindlustatuks.

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere

Kui ülalpidamist saama õigustatud isikuid on mitu ja ülalpidamiskohustuslane ei ole võimeline neile kõigile ülalpidamist andma, siis eelistatakse alaealisi lapsi teistele lastele. Kui lapse emal ei ole lapse eest hoolitsemise tõttu võimalik sissetulekut saada, on lapse isa kohustatud ka teda ülal pidama kuni lapse kolme aastaseks saamiseni – ülalpidamist saama õigustatud isikute järjestuses asub ta pärast alaealisi lapsi ja enne täiskasvanud lapsi. Kui kõik teie lapsed on alaealised, siis peate neile andma ülalpidamist esmajärjekorras.
Tulenevalt PKS § 100 lg 2 täidab alaealise lapse vanem ülalpidamise kohustust elatise maksmise teel eeskätt juhul, kui ta ei ela lapsega koos. Tulenevalt §101 lg 1 ei või igakuine elatis ühele lapsele olla väiksem kui pool Vabariigi Valitsuse kehtestatud kuupalga alammäära. Alates 2017. aastast on minimaalne igakuine elatis seega 235 € lapse kohta. Kolmele lapsele elatist makstes peaksite hakkama maksma 705 € kuus.
Teatud juhtudel on aga võimalik elatise suurust vähendada. Tulenevalt PKS § 102 lg 1 vabaneb isik ülalpidamiskohustusest selles ulatuses, milles ta ei ole tema muid kohustusi ja varalist seisundist arvestades võimeline andma teisele isikule ülalpidamist, kahjustamata enese tavalist ülalpidamist. PKS § 102 lg 2 tulenevalt vanem ei vabane alaealise lapse ülalpidamise kohustusest, kuid kui vanem on lg 1 nimetatud oukorras, siis peab ta kasutama enda käsutada olevaid vahendeid enda ja lapse ülalpidamiseks ühetaoliselt. Mõjuval põhjusel võib kohus vähendada elatist alla miinimummäära, eelkõige on selliseks põhjuseks olukord kui vanem on töövõimetu või kui vanemal on teine laps, kes elatise väljamõistmisel miinimummääras osutuks varaliselt vähem kindlustatuks kui elatist saavad lapsed. Vanem peab tagama kõigile oma lastele võrdsed võimalused toimetulekuks ja arenguks ning pidama lapsi ülal võrdväärselt.
Seega olukorras, kus kohus on mõistnud välja elatise kolmele lapsele miinimummääras, kuid Teie ülalpidamisele on lisandunud ka neljas alaealine laps ning alla aastase lapse ema ning Teil ei ole võimalik elatist sellises suurused enam maksta, on Teil mõistlik pöörduda Kohtu poole nõudega vähendada elatist.
Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Kirsimaa
Advokaadibüroo LMP
advokaat

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee