Perekonnaõigus


Küsimus: Mis aja pärast võib uuesti hagi esitada, kui enne oli kindel elatise summa ja nüüd aasta möödudes soovitakse siduda miinimumiga?08.08.2016

Tere.
Soovin küsida, et millised on võimalused kui isale on kiirmenetlusega määratud eelneval aastal kindel rahasumma juba (195 EUR) ja ema nüüd sellel aastal (keset aastat) esitab hagi kohtule summa suurendamiseks ja sidumiseks miinimumiga ja nõuab ka veel tagasiulatuvalt.
Isa on nõus summa suurendamisega ja sidumisega miinimum palga külge aga ei ole nõus tagasiulatuva osaga kuna ta lähtus eelmisest kohtuotsusest, mis oli kindel summa. (ma tean, et seadus näeb ette, et miinimum elatis on pool miinimumpalgast, aga mis on sellisel juhul kui on määratud kindel summa).
Küsimus ongi siis, et millised võimalused tollel isal on, seoses tagasiulatuva osaga? Kas kohus määraks selle vahe kinnimaksmise? Lisan ka, et isa on kohusetundlikult maksnud iga kuu, ja maksab ka iga eelneva kuu eest ette (nii nagu see osa seadusest ette näeb).

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Elatise muutmist ei ole võimalik taotleda tagasiulatuvalt – kui isa maksab kohtulahendi alusel elatist, võib kohus elatist suurendada (antud juhul viia kehtiva miinimumsummani) alates elatishagi esitamisest, mitte varem. Seega ei ole põhjendatud lapse ema nõue mõista elatis välja tagasiulatuvalt kehtivast elatismiinimumist vähemmakstud osa eest, põhjendatud on vaid nõue elatise suurendamiseks kehtiva elatismiinimumini alates elatishagi esitamisest.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand