Perekonnaõigus


Küsimus: Kas nii ongi, et nüüd pean hakkama maksma 1000 eurosest palgast kolmele lapsele 700 eurot, millest ma siis ise elan?20.09.2016

Tere, läksime elukaaslasega lahku, oleme siiani abielus. Meil on kolm ühist last (8a, 15a ja okt lõpus täisealiseks saav). Laste ema andis kohtusse avalduse, kus nõuab miinimumelatisraha. Siiani olen maksnud kokkuleppena 300 eurot. Ise teenin kuus u.1000 eurot ja peaksin nüüd hakkama maksma siis ligi 700. Kuidas ma sel juhul ise oma elamis- ja töölkäigu kuludega hakkama peaksin saama?
Avaldusse on kirjutanu 1.lapse kulud 270, 2.lapse kulud 250 ja kolmanda lapse kulud 222. Kas need kulud ei peaks pooleks minema, et pool panustab ema ja pool isa. Kuidas peaksin edasi käituma, et saaksin ka ise edaspidi normaalselt ennast elatada?
Ette tänades

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Mõlemad vanemad peavad lapse kasvatamisse võrdselt panustama, seetõttu peavad üldjuhul vanemad ka võrdsetes osades lapsi ülal pidama. Üldreegli järgi tuleb ühele lapsele elatist tasuda minimaalselt poole kuupalga alammäära ulatuses, milleks 2016. aastal on 215 eurot. erandjuhtudel on võimalik elatisraha vähendada alla miinimummäära – seda näiteks juhul, kui vanemal on teised lapsed, kes jääksid elatise väljamõistmisel varaliselt vähem kindlustatuks kui elatist saav laps. Praeguses olukorras saate anda endapoolse seisukoha avaldusele ning põhjendada seda tõenditega (näiteks sissetulekuga), miks Teil ei ole võimalik nõutud ulatuses elatist tasuda.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Kirsimaa
Advokaadibüroo LMP
advokaat

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee