Perekonnaõigus


Küsimus: Kas saan pöörduda kohtusse alimentide vähendamiseks ja võlgnevuse tühistamiseks, kuna palgaga ei suuda kuidagi ära maksta?26.09.2016

Tere,
Elan soomes, siin on ka mul uus pere jube seitse aastas ja abikaasaga on meil peres kasvamas ühine tütar, kes kannab ka minu nime. Abikaasal on ka varasematest kooseludest kasvamas veel kaks last. Eestis on mul varasematest suhetest kokku kaks bioloogilist last ja üks laps kellele vaid andsin enda nime. Kahele lapsele on välja mõistud alimendid 250 e aga ei arvestatud sellega, et soomes pean maksma elamiskulud, lisaks pean ka enda eestis elavat kolmandat poega toetama ja samas ei saa enda soomes elavat perekonda panna olukorda, kus perekonnas läheb suurem osa summast ära alimentidele. Hetkel on kahele lapsele välja mõistetud alimendid aga sellega seoses, et elan soomes, siis on mul jäetud kohtutäituri kaudu nn kaitstud summa kätte ja alimendi võlgnevus on kogunenud juba üle 6000 e. Kahjuks ei suuda maksta eestis elavale kolmandale pojale alimente vabatahtlikult rohkem kui 50 eurot. Teised kaks poega elavad emaga ja tema uue elukaaslasega enda majas ja on varaliselt rohkem kindlustatud kui minu eestis elav kolmas poeg. Kas mul on võimalus esitada kohtusse hagi alimentide vähendamiseks ja võlgnevuse tühistamiseks, kuna enda palgaga ma ei suuda seda kuidagi ära maksta ja ise pean ka elama? Mul on määratud ka suhtlemiskord kahe pojaga aga kahjuks seoses rahalise raske olukorraga ei suuda ma ka seda täita.
Palju maksab kohtusse alimentide vähendamise hagi andmine ja kas mul on võimalik eesti kodanikuna, kes elab soomes, saada riiklikku advokaati, kuna kahjuks ei ole advokaadi jaoks raha. Alimente olen maksnud läbi kohtutäituri peaaegu igakuiselt sellise summa, mis ületab kaitstud summa.
Tean, et olen olnud loll ja oleksin võinud kasutada kaitsevahendeid aga kahjuks ei olnud need kolm last eestis ka planeeritud ja naised valetasid, et võtavad beebipille ning kui juba mindi lahku, siis on lapsed sünnitatud ja mehena ma olen neile andnud isa nimed.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui ülalpeetavaid on mitu ja Teie majanduslik olukord ei võimalda lastele väljamõistetud ulatuses elatist maksta, võib elatise vähendamine olla põhjendatud. Küll aga ei ole võimalik väljamõistetud elatist muuta tagasiulatuvalt ehk tühistada juba kogunenud elatisvõlga.

Elatise vähendamiseks tuleb kohtusse esitada hagi, riigilõivu sellelt hagilt tasuda ei tule. Kehva majandusliku olukorra korral on võimalik saada riigilt tasuta õigusabi, rohkem informatsiooni leiate selle kohta järgmiselt veebiaadressilt: http://www.riigioigusabi.ee/

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand