Perekonnaõigus


Küsimus: Kas on võimalik taotleda elatisraha määramist, kui lapse isa nimi pole lapse sünnitunnistusele kantud?27.09.2016

Tere!
Kas mul on võimalik taotleda ametliku elatisraha määramist, kui lapse isa nimi pole kantud lapse sünnitunnistusele, kuid isa on lapse muidu omaks tunnistanud? Laps sündis 2002.aastal ja kuna siis kehtis veel üksikvanema toetus (mida ei olnud võimalik taotleda, kui sünnitunnistusele isa nimi märgitud oli), siis kuna planeerisin last üksinda kasvatada, leppisime isaga kokku, et tema nimi sünnitunnistusele ei lähe. Kuigi lapse isa sisuliselt lapse kasvatamises ei osale, on laps siiski isaga regulaarselt kohtunud ning suhtleb ka isapoolsete sugulastega. Ca 2007.aastal õnnestus mul pärast pikki vaidlusi saavutada ka väike rahaline toetus - ca 1200 krooni kuus, mis tänaseks muutunud 83 euroks kuus. See summa ei ole aga lapse kasvatamisel piisav (rahareformi ja makseväärtuse vähenemise tõttu, on see summa täna palju väiksem, kui 2007.aastal). Lisaks on ka nende maksetega probleeme - pean iga kuu pikalt kauplema, helistama, sõnumeid saatma, et seegi väike summa isalt välja rääkida. Samuti ei pea ta kinni kokkulepitud maksetähtaegadest. Teisi lapsi ega ülalpeetavaid lapse isal pole, regulaarne sissetulek on. Kuna lapse isaga rahaasjadest rääkimine tulemusi ei anna, siis tahaksin teada, mida peaksin tegema, et ametliku elatise määramist taotleda? Kuidas toimuks isaduse ametlikuks tegemine?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Elatist on võimalik kohtu kaudu nõuda vaid lapse sünnitunnistusele kantud vanemalt.

Kui lapse isa on nõus isaduse omaks võtma, peaksite pöörduma üheskoos perekonnaseisuameti poole ja mees kantaksegi isana lapse sünniakti.

Kui lapse isa ei ole nõus vabatahtlikult lapse isadust omaks võtma, tuleb pöörduda isaduse tuvastamiseks kohtu poole. Kui isadus tuvastatakse, kantakse mees kohtuotsuse alusel lapse sünniakti.

Kui mees on kantud isana lapse sünniakti, on Teil võimalik nõuda lapse ülalpidamiseks temalt kohtu kaudu elatisraha.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand