Perekonnaõigus


Küsimus: Lapse perekonnanime muutus ja ainuhooldusõigus08.09.2011

Tere, läksime lapse isaga pool aastat pärast lapse sündi lahku ja kuna vabatahtlik alimentide saamine lõppes kolm kuud hiljem, otsustasin pöörduda kohtu poole. Kohus määras peale pikka kompromissi lapse isale alimendid summas 159 eurot (aasta oli siis 2007). Mõned kuud hiljem läks ta koos uue naisega Eestist välja ja saabus tagasi eelmise aasta suvel - lapse vastu pole ta huvi tundnud ja raha on maksnud tema vanavanemad. Kas mul on võimalik kuidagi saada laps enda nimele ja võimalusel endale saada ka ainuhooldusõigus? Lapse isa pole nõus ka kohtuma. Kuidas ma peaksin käituma ja mida tegema kui ta vabatahtlikult sellega nõus ei ole. Alimentide saamine mind niiväga ei huvita, aga tahaks oma eluga edasi minna.

Ette tänades,
T.

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere,

Kui ühist hooldusõigust omavad vanemad elavad alaliselt lahus või ei soovi muul põhjusel hooldusõigust edaspidi ühiselt teostada, on kummalgi vanemal õigus kohtult hagita menetluses taotleda, et lapse hooldusõigus antaks talle osaliselt või täielikult üle PKS § 137 lg 1. Ühise hooldusõiguse lõpetamisel lähtub kohus hooldusõiguse ühele vanemale andmise otsustamisel eeskätt lapse huve, arvestades sealhulgas kummagi vanema hingelist seotust ja senist pühendumist lapse eest hoolitsemisele.
Seega pöörduge palun kohtusse ja paluge lapse hooldusõigus teile üle anda. Hooldusõiguse üleandmine teile ei vabasta isa lapsele elatise maksmisest.