Perekonnaõigus


Küsimus: Isikuhooldusõigus vs ainuhooldusõigus08.09.2011

Tere,

Minu abikaasa otsustas ühel hetkel, et enam ei taha ja ei saa minuga koos elada ning üüris endale kesklinnas korteri ja kolis välja. Meil on ühine laps (saab kohe 5 aastaseks), kelle kasvatamise osas oleme saanud enam-vähem kokkuleppele (50:50), et laps on nädal minu ja teise nädala oma ema juures. Ise elan (enne koos abikaasaga) Nõmmel ja ka laps käis Nõmmel lasteaias, aga peale abikaasa linna kolimist otsustas ta ainuisikuliselt lapse kesklinna lasteaeda üleviimise, väites, et peale lahkuminemist olin ka lubanud kesklinna kolida. Pean tunnistama, et kaalusin kesklinna kolimist, aga otsustasin lapse heaolu silmas pidades, et pean ikkagi jääma Nõmmele, et lapsele jääks alles, vähemalt osaliselt, tema turvaline elukeskond, tema sõbrad ja mängukaaslased. Samuti olen lapsega väga lähedane ja ta ootab ning loeb päevi, millal saab jälle minu juurde tulla. Ma ei püüa väita, et lapse ema oleks kuidagimoodi halb inimene või ei hooliks oma lapsest, aga umbes 1 kuu peale linna kolimist tekkis tal uus suhe ja tänaseks elab ta koos uue mehega ja meie ühine laps on üle nädala nende juures, mis olgem ausad, ei meeldi mulle üldse... nimelt, et keegi kolmas isik kasvatab osaliselt minu last ehk minult, kui isalt on võetud võimalus olla oma lapsega igapäevaselt koos. Sellest tulenevalt olen mõelnud lapse enda juurde alaliselt elama võtmisest ja olen sellest ka oma abikaasaga rääkinud, aga sellega ta nõus ei ole ja on ähvardanud üldse lapse ära võtta, lubades kohtu kaudu omale taotleda ainuhooldusõigust.
Millised võimalused on mul üldse isikuhooldusõigusele ja/või ainuhooldusõigusele? Mina näen enda ja lapse elukohana Nõmmet, ema kesklinna. Kahe aasta pärast läheb laps kooli ja mina sooviksin, et laps läheb Nõmmele kooli. Sama lugu on lapse trennis käimisega, ema soovib last viia kesklinna trenni, mina jälle Nõmmele trenni.
Lisaks sellele olin sunnitud oma abikaasale tagastama tema nimel oleva sõiduki, mille jaoks olin mina talle raha andnud. Minu küsimuse peale, et mismoodi ma lapse kesklinna lasteaeda/trenni viin ja õhtul toon, sain lihtsa vastuse: "bussiga, pool Tallinnat sõidab bussiga..:)"

Vabandan pika ja segase kirja pärast...

T.

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Teie,
Teie kiri oli väga ülevaatlik ja üldse mitte segane.

Olukorda, kus vanemate arusaamad lapse kasvatuslikes ja muudes last puudutavates küsimustes kokku ei lange ning kui vanemad ei saavuta last puudutavates asjades omavahelist kokkulepet, on võimalik lahendada kohtus.

Hooldusõigus hõlmab endas isiku- ja varahooldusõigust. Ilma drastilise põhjuseta ei võeta vanemalt hooldusõigust ära. Vanemad peavad hooldusõigust teostama üksmeeles ja pidama ennekõike silmas lapse heaolu. Kui vanemad ei jõua ühist hooldusõigust teostades lapsele olulises asjas kokkuleppele, võib kohus vanema taotlusel anda selles asjas otsustusõiguse ühele vanemale.

Vaidlusaluste küsimuste lahendamiseks võite pöörduda kohtusse ja paluda, et kohus annaks teile üle otsustusõiguse lapse alalise viibimiskoha määramiseks (st. määrata lapse elukoht ehk võtta laps alaliselt enda juurde Nõmmele elama), samuti võite esitada taotluse, millega palute kohtul anda teile otsustusõigus lapse trenni, lasteaia või kooli valimisel üle.