Perekonnaõigus


Küsimus: Isalt hooldusõiguse äravõtmine ja üleandmine08.09.2011

Tere.
Laps on 7 aastane, lahus lapse isaga 4 aastat. Elatis määratud, kohtutäitur raha kätte ei saanud, määrati kriminaalkaristus, maksis karistuse ajal väikse summa. Võlg on meeletu (umbes 7000 eurot). Lapsega ei suhtle, sünnipäeva, jõulude, kooli alguse vms puhul õnne ei soovi, välja ei tee. Elatist vähendati kompromissina (lubas maksma hakata) tema algatusel, kuid ikka ei maksa.
Viimati kohtus paar tundi lapsega 1,5 aastat tagasi, enne seda oli ka vahe üle poole aasta. Ehk siis viimase 4 aasta jooksul kohtunud lapsega umbes 3-4 korda. Lapse isal on ka uus pere ja 2 uut last.
Meil uus pere, lapsel kasuisa, kes last hoiab ja keda laps väga hoiab.
Sooviksin lapse isalt võtta ära vanemaõigused (nii hoolduse kui ka vara). Tulevikuplaan on praegusele elukaaslasele ühise hooldusõiguse taotlemine.
Millise paragrahvi järgi tuleks hagita menetluse avaldus esitada?
Kas lapsega mittekohtumine ning huvi ja kontakti puudumine ja elatise maksmata jätmine on kohtule piisav argument hooldusõiguse äravõtmiseks?
Palju aega on möödas ning ta ei ole lapse elust ja huvidest osa võtnud, lapse eest hoolitsenud ega kohustusi täitnud. Seega ei peaks tal olema õigusi lapse elu-olu üle ametlikult otsustada?

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Kui ühist hooldusõigust omavad vanemad elavad alaliselt lahus või ei soovi muul põhjusel hooldusõigust edaspidi ühiselt teostada, on kummalgi vanemal õigus kohtult hagita menetluses taotleda, et lapse hooldusõigus antaks talle osaliselt või täielikult üle PKS § 137 lg 1. Ühise hooldusõiguse lõpetamisel lähtub kohus hooldusõiguse ühele vanemale andmise otsustamisel eeskätt lapse huve, arvestades sealhulgas kummagi vanema hingelist seotust ja senist pühendumist lapse eest hoolitsemisele.
Seega pöörduge palun kohtusse ja paluge lapse hooldusõigus teile üle anda. Hooldusõiguse üleandmine teile ei vabasta isa lapsele elatise maksmisest.