Perekonnaõigus


Küsimus: Kas on õigus isal, kes maksab elatist 215 eurot kuus lapsele, nõuda sealt 100 eurot tagasi korteri üüri eest maksmiseks?17.10.2016

Tere,
Minu 17 a tütar asus õppima. Kuna ta ühiselamus ei taha elada, läks isa juurde, kes üüris toohetk 3-toalist korterit. Tänaseks on lapse isa tagasi kolinud oma elukaaslase juurde. Meie ühine laps jäi üksi 3-toalisesse üürikorterisse, mille üüri maksab isa. Paar kuud tagasi käskis isa hakata lapsel ka panust andma üürirahasse. Maksime lapsele mõlemad kuus 215 eur arvele+riided ja muud tarvikud ostan lisaks mina.
Nüüd laps maksab isale tagasi igakuu 100 eurot. Samas tegi laps ettepaneku isale, et ta nõus ka tema perega koos elama, et kulusi kokku hoida. Isa keeldus (märgin, et isa heal järjel kolme firma omanik).
Kas on õigus isal, kes maksab elatist 215 eurot kuus lapsele, nõuda sealt 100 eurot tagasi üürirahaks.

Ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Üldjuhul tuleb vanematel lapse ülalpidamisse võrdselt panustada, kuid seejuures võib vanem ülalpidamiskohustust täita nii vahetult kulutusi kandes kui ka elatist makstes. Kui lapse isa tagab lapsele elamispinna, teeb ta lapse ülalpidamiseks vahetult kulutusi ja kehtivast elatismiinimumist vastas ulatuse vähem elatise maksmine võib olla põhjendatud (miinimumist väiksemas summas elatise maksmine on sisuliselt analoogne sellega, kui isa soovib lapse käest peale elatise maksmist üürikulude katmist).

Kindlasti tuleks aga tähelepanu pöörata lapse soovile elada vanemaga koos. 17-aastane on siiski alaealine ja alaealise lapse vanematel on nii õigus kui ka kohustus hoolitseda lapse eest – kui laps soovib vanemaga koos elada, tuleks talle seda kindlasti võimaldada.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand