Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas lahutada abielu välismaalasega, kui mõlemad oleme nõus, kuid abikaasa on Hispaanias?19.10.2016

Soovin lahutada oma abielu välismaalasega, sest pole enam abielulisi suhteid. Lahutusega on mees nõus. Sissekirjutus on tal ikka minu juures Eestis, aga ise ta on Hispaanias. Kas meil on võimalus lahutada abielu notaris või perekonnaseisuametis? Loodame, et saab. Või pean ma ikkagi kohtusse pöörduma. Kui kohtusse, kui palju see kõik maksma võib minna, kui ta ei saa selleks ajaks kohale tulla ja kas sel juhul ikka saab lahutada, kui teda kohal ennast pole? Kas paberid allkirjastamiseks saadetakse siis talle sinna? Tänan.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Perekonnaseisuasutuses on võimalik abielu lahutada juhul, kui mõlema abikaasa elukoht on Eestis. Kui abikaasad elavad erinevates riikides, tuleb abielu lahutamiseks kohtu poole pöörduda.

Kohtule tuleb selleks esitada hagiavaldus ja tasuda riigilõivu 100 eurot. Üldjuhul soovib kohus abieluasjas mõlemad abikaasad kohtuistungil ära kuulata, kuid erandkorras võib kohus lahendada asja ka ühe poole kohalolekuta – selleks peavad asjaolud olema kohtu jaoks piisavalt väljaselgitatud (kohtule peab olema esitatud põhjalik hagiavaldus ja teise poole poolt vastus, millega ta avaldab selget nõustumust abielu lahutamise osas).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand