Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas näeb seadus ette elatisraha maksmise kolme lapse korral, kas osa kulutusi kattub?19.10.2016

Tere
Kuidas näeb seadus ette elatisraha maksmise kolme lapse korral? Laste isa väidab mulle, et elatisraha mõistmine käib põhimõttel, et mõlemad vanemad panustavad võrdselt. Kui lastele kulub 1000 eurot, siis mõlema vanema kohustus on 500 eurot. Alla kolme lapse lähtutakse elatise miinimumist, kuid rohkemate laste puhul, kuna nende kulud kattuvad, vaadatakse kulusid lastele. Kas siis kõik lapsed ei olegi võrdsed? Isa laste kasvatamises ei osale. Kas sellisel juhul ei olegi õigust saada lastel 2016 ette nähtud miinimum elatist, milleks on 215*3=645 eurot.
Ette tänades!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Vanematel tuleb laste ülalpidamisse tõepoolest (üldjuhul) võrdselt panustada – lisaks lahus elava vanema poolt makstavale elatisele tuleb lapsi kasvataval vanemal panustada laste kulude katmisse samasuguses ulatuses.

Üldjuhul on igal lapsel õigus saada lahus elavalt vanemalt elatist vähemalt kehtivas miinimumulatuses – reeglit, et see kehtib kuni kolme lapse puhul, kindlasti ei ole. Kui lahus elava vanema majanduslik olukord seda võimaldab, tuleb tal kõikidele oma lastele tasuda elatist vähemalt kehtivas miinimummääras. Kohtud armastavad rõhutada, et vanemal lasub kohustus hankida vahendid nii enda kui ka oma laste ülalpidamiseks.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand