Perekonnaõigus


Küsimus: Kas pean hoidma eestkostetava raha eraldi kontol, kui tema sissetulek ei kulu ära tema ülalpidamiseks?20.10.2016

Tere!
Kuidas tõlgendada perekonnaseaduse § 183. Eestkostja kohustus valitseda eestkostetava vara l 3 "Eestkostja peab hoidma enda ja eestkostetava vara eraldatuna ega tohi kasutada eestkostetava vara oma huvides." ja
§ 186. Eestkostetava raha paigutamine l 1 "Kui eestkostetava raha ei ole vaja tema ülalpidamiseks, vara valitsemiseks või muude jooksvate kulude katmiseks, peab eestkostja selle paigutama Eesti või mõne teise lepinguriigi krediidiasutuses oma varast eraldi."?
Kas ma eksin, kui olen aru saanud, et kui eestkostetava sissetulek ei kulu ära tema ülalpidamiseks, siis pean seda raha hoidma eraldi pangakontol, aga kui kulub, siis ei pea eraldi kontot olema? § 183. ju ütleb, et tuleb hoida eraldi ja ei tohi kasutada oma tarbeks, aga ei täpsusta, et jutt käib kontodest, mitte nt. sularahast.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Olukorras, kus eestkostetava raha ei kulu tema ülalpidamiseks, tema vara valitsemiseks või muude jooksvate kulude katmiseks, tuleks see tõepoolest paigutada eraldi pangakontole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand