Perekonnaõigus


Küsimus: Kas 70-aastased vanemad on kohustatud maksma elatisraha oma täisealisele töövõimetule 45-aastasele lapsele?27.10.2016

Tere.
Kas vanemad (vanus isa 72.a. ja ema 69.a.) on kohustatud maksma elatisraha oma täisealisele töövõimetule lapsele (45.a.), kellel on omal olemas vara mille haldamisega ta toime ei tule (pidev sissetulek on tal u.200€/k) ja kas kuskil seadustes on määratud elatisraha suurus?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Abivajaval isikul, kes ei ole võimeline ennast ülal pidama, on õigus saada ülalpidamist oma alanejatelt ja ülenejatelt sugulastelt. Kui kõnealusel 45-aastasel töövõimetul isikul (täisealisi) lapsi pole, lasub tema ülalpidamise kohustus tema vanematel. Samas, kui isikule kuulub vara, mille võõrandamisel saaks ta enda ülalpidamisega ise hakkama, langeb vanemate ülalpidamiskohustus tema suhtes ära. Samuti võib vanemate ülalpidamiskohustust piirata asjaolu, et neil ei ole vahendeid pojale ülalpidamise andmiseks, kahjustamata enda hakkamasaamist.

Elatise miinimummäär on määratud vaid alaealiste laste suhtes, muudel juhtudel oleneb elatise suurus abivajava isiku vajaduste suurusest ja ülalpidamist andma kohustatud isiku varanduslikust olukorrast.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand