Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas ma peaksin käituma, et kiirelt asi laheneks ja saaksin mehe käest elatisraha?27.10.2016

Tere,
Läksin hiljuti oma elukaaslasest lahku kellega on mul kaks last. Tema aga ütles, et ma tema käest ei saa rohkem küsida, isegi kohtu kaudu, kui 200 eurot kahe lapse pealt kokku. Mina aga uurisin, et saan küsida lapse eest 215 eurot. Kumb see siis õigem on? Ja veel ähvardas ta mind, et tahab minult vanemat tütart enda juurde saada, kuigi tal omal on alkoholiga probleeme ja ise ei taha ka nendega tegeleda eriti. Ta ütles, et mul ei ole vastavaid tingimusi, et lapsed saaksid minu juures elada, temal aga pole kindlat elukohtagi. Minu lastel aga olemas see, mitte küll minu nimel, aga maja, kus me elame, on mu isa nimel ja tema tahab, et me siin elaksime. Kuidas ma peaksin nüüd edasi käituma, et asi kiirelt laheneks ja saaksin kiiremas korras tema käest ka elatusraha ja mida ma peaksin veel tegema, et ta ei saaks minu käest lapsi võtta, sest tema ei ole selleks vastutuseks valmis? Mainin elamise koha pealt veel ära, et ta on minu isa majja sisse kirjutatud.
Ette tänades, et võtate aega minu murega tegeleda

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Igakuise elatisraha miinimummäär on pool alampalka ühe lapse kohta – kuivõrd 2016. aastal on alampalga suuruseks 430 eurot, on elatise alammäär käesoleval aastal 215 eurot ühe lapse kohta. Reeglina kohtud elatisraha alla miinimummäära ei vähenda. Elatisraha on võimalik nõuda maksekäsu kiirmenetluses ja hagimenetluses, esitades maakohtule hagiavalduse elatise väljamõistmiseks.

Kui vanemad ei jõua hooldusõiguse teostamise osas omavahel kokkuleppele, võib kumbi vanem kohtu kaudu nõuda hooldusõiguse osalist või täielikku üleandmist. Asja lahendamisel arvestab kohus kõikide asjas tähtsust omavate asjaoludega, sealhulgas sellega, milliseid elamistingimusi saab vanem oma lastele pakkuda. Kui laste isal puudub kindel elukoht, on väga ebatõenäoline, et kohus annaks laste hooldusõiguse osaliselt/täielikult laste isale.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand