Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas jaguneb abielulahutusega minu pärandusena saadud maja, mida abielu ajal laenuga remontisime?01.12.2016

Tere. Sain abielu ajal päranduseks maja koos kõrvalhoonetega. Maa on hiljem minule kuulunud EVP-de eest juurde erastatud. Võtsime abikaasaga laenu maja renoveerimiseks. Laen on tagasi makstud ja laenu maksja oli minu abikaasa. Lahutasime abielu 3 aastat tagasi, vara siis ei jaganud. Nüüd nõuab eksabikaasa, et müüksin maja maha ja jagaksime saadud raha pooleks, või siis maksaksin talle rahas temale kuuluva osa. Elan selles majas koos oma noorema pojaga, kes on juba täisealine. Soovin teada, kui suur või milline osa varast kuulub minu eksabikaasale?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kuigi pärandusena saadud kinnisvara on pärandisaaja lahusvara, muutub see abikaasade ühisvaraks, kui vara erastamine toimub abielu ajal. Sellist seisukohta on Riigikohus mitmel korral väljendanud ja antud juhul tuleb samuti asuda seisukohale, et tegemist on Teie ja endise abikaasa ühisvaraga.

Hetkel kehtiva perekonnaseaduse kohaselt jagatakse ühisvara poolte vahel võrdsetes osades, kuid antud olukorras võib olla põhjendatud kohaldada eelmist perekonnaseadust, mis annab aluse abikaasade osade võrdsusest kõrvalekaldumiseks, kui ühisvara on omandatud ühe abikaasa lahusvara arvelt. Kas ja millises osas on alust ühisvara osade võrdsusest kõrvalekaldumiseks, oleneb juba paljudest asjaoludest, mille väljaselgitamine vajab detailset analüüsi.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand