Perekonnaõigus


Küsimus: Kas hooldusõigus või lapsendamine?03.10.2011

Tere!
Esimesest kooselust on mul kaks last (10, 8). Laste bioloogiline isa ei ole lapsi toetanud ega neist huvitunud juba 5 aastat. Alkoholismi tõttu ei tule ta enese eluga toime ning tal on kaelas mitmed trahvid ja paragrahvid. Olen abielus teise mehega, meil on ühine laps (minu kolmas laps). Abikaasa kasvatab ka minu kahte esimest last (nagu oma lapsi).
1) Lapsed ise ei soovi olla võõraks jäänud inimese nimel, vaid meie perekonna (abikaasa) nimel.
2) Ise soovin lapsi säästa tulevikus võimalike jamade eest, nagu bioloogilise isa kulude (nt. hooldekodu) kinni maksmine jms.
3) Soovime, et juhul, kui minuga midagi juhtub, kasvataks mu kahte esimest last (koos nende väikese poolõega) edasi minu abikaasa, mitte bioloogiline isa või selle sugulased.
Mida peaksime tegema?
Aitäh!

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere

Lapsendamine on lubatud, kui see on lapse huvides ning on alust arvata, et lapsendaja ja lapse vahel tekib vanema ja lapse suhe, mis teie poolt antud kirjelduses on juba tekkinud. Lapse võib lapsendada üks abikaasadest, kui ta lapsendab teise abikaasa lapse. Vähemalt 10-aastast last võib lapsendada tema nõusolekul. Arvestama peab ka noorema kui 10-aastase lapse soovi, kui lapse arengutase seda võimaldab. Lapse võib lapsendada tema vanemate nõusolekul. Vanema nõusolekut ei ole vaja, kui ta on kestvalt võimetu avaldust esitama või kui tema viibimiskoht on kestvalt teadmata või kui vanemalt on lapse isikuhooldusõigus ära võetud.
Seega, kui isa ei anna vabatahtlikult nõusolekut lapse lapsendamiseks, peaksite pöörduma kohtusse ainuhooldusõiguse saamiseks.

Lugupidamisega

Kairi Pobbul