Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas nõuda sisse puuduolev elatise osa, kui elatist on makstud üle-eelmise aasta elatismiinimumi järgi?05.12.2016

Notariaalse lepinguga on määratud, et elatise maksmine toimub vastavalt valitsuse poolt kehtestatud määradele, st iga aasta muutub. Lisaks on määratud, et iga hilinenud päeva eest on õigust nõuda intressi. Notariaalses lepingus on notariselgitus ja kokkulepe, et tegemist on täitedokumendiga. Teine pool maksab aga täna elatist üle-eelmise aasta määra järgi. Siit küsimus. Kuidas nõuda täna sisse puuduolev elatise osa? Kas mängib mingit rolli, et osaliselt on elatis iga kuu laekunud?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui notariaalne leping sisaldab tingimust võlgniku kohesele sundtäitmisele allumise kohta, on tõepoolest tegemist täitedokumendiga ja Teil on võimalik koheselt elatisraha kättesaamiseks algatada täitemenetlus. Täitemenetluse algatamiseks tuleb pöörduda kohtutäituri poole ja teha vastav avaldus.

Kui elatisraha on makstud vähem kui lepingus sätestatud, on sellega lepingut rikutud ja alus täitemenetluse algatamiseks igal juhul olemas.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand