Perekonnaõigus


Küsimus: Kas on alust vaidlustada kolmele lapsele makstav elatise summa 645 eurot, kuna endal uus pere ja ka laps sündimas?05.12.2016

Tere. Mees maksab iga kuu kolmele lapsele 645€. Järgmisest aastast 705€ (kokkuleppeline laste emaga). Sealjuures on uus pere naine kahe lapsega, tulemas ka ühine laps. Kas on võimalik kuidagi saada seda summat väiksemaks? Ilmselgelt ei kulu kolmele lapsele 1290€ kuus. Siiski on neil ju kaks vanemat. Lisaks sellele keelab ema isal tutvustada lastele oma uut peret. Isa võib lapsi näha vaid laste kodus siis kui emale sobib. Mida peaks tegema?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Iseenesest võib ülalpeetavate suur arv anda aluse elatise vähendamiseks alla kehtiva elatismiinimumi, kuid siinkohal saab tõenäoliselt määravaks vanemate varanduslik olukord. Kui lapse isa sissetulek võimaldab probleemideta kõigile oma lastele anda ülalpidamist miinimummääras, ei ole elatise vähendamiseks alust.

Kui lapsed veedavad aega lahus elava vanemaga, on selle vanema otsustada, kuidas aega sisustatakse ja kellega sellel ajal kohtutakse (muidugi eeldusel, et see ei ole lastele kuidagi kahjustav/ohtlik). Seega ajal, mil lapsed veedavad aega isa juures, ei ole emal põhjendamatult alust keelata lastel kohtumast ka isa uue perekonnaga.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand