Perekonnaõigus


Küsimus: Kas ema saab ainuisikuliselt dikteerida, mis päevast ja kellaajast isa lastega kohtuda saab?07.12.2016

Tere. Lapsed elavad ema juures ja isa maksab laste elatisraha igakuiselt ning viibib lastega üle nädala nädalavahetustel. Kas emal on õigus dikteerida isale, kas laps võetakse reede õhtul või laupäeva hommikul? Mure selles, et laste ema nõuab ja väidab, et temal on õigus öelda, millal ja mis kell isa peab lapsed võtma, arvestamata isegi sellega, et laste isa on tihti reede õhtuti tööl kella 22:00-ni. Palun öelge, kui isa ja lapsed soovivad koos ühiselt aega veeta, kas see peab tõesti toimuma ema poolt ainuisikuliselt dikteeritud aegadel? Samuti sooviks teada, kas isal on seaduslik kohustus veeta aega lastega just nädalavahetustel või võib ta seda teha ka nädala sees? Kas laste emal on tõesti seaduslik õigus panna isale kohustust võtta lapsed talle sobival päeval ja kellaajal (lähtuvalt tema enda, mitte laste huvidest) ning ka isal ei ole siinkohal väiksematki sõnaõigust?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Lastega suhtlemise kord lepitakse vanemate vahel kokku lähtuvalt lapse/laste huvidest, arvestades seejuures vanemate võimalusi ja soove. Suhtlemiskord peab olema täidetav, mistõttu ei saa kokku leppida või ühe vanema poolt peale suruda suhtlemiskorda, mida vanem ei ole võimeline näiteks oma töökohustuste tõttu täitma.

Seadusandja on jätnud suhtlemiskorra osas vanematele nö vabad käed – ei ole mingit reeglit, et lahus elava vanemaga suhtlemine peaks toimuma vaid nädalavahetustel. Kui see lastele ja vanematele sobib, võib suhtlemine toimuda ka nädalasiseselt ja näiteks suvel üldse pikemate perioodide kaupa.

Vanemad peaksid suhtlemiskorras jõudma omavahel kokkuleppele ja nagu eelpool märgitud, tehes seda lähtuvalt laste huvidest ja vanemate endi võimalustest. Kui kokkuleppele saada ei õnnestu, võib abi saamiseks pöörduda lastekaitsetöötaja poole ja kui ka seal kokkulepet ei sünni, on vanemal võimalik pöörduda suhtlemiskorra kindlaksmääramiseks kohtu poole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand