Perekonnaõigus


Küsimus: Mis on lapselapse kohustused enda vanema ees, kui suhteid pole olnud ja töövõimetu ema ei saa ise oma ema eest hooliseda?07.12.2016

Tere,
Kui ema on töövõimetu ja saab pensioni, kas siis peab täisealiseks saanud inimene hakkama maksma midagi oma vanaemale (vanadekodu vms)? Ehk, et ema ei saa enda ema aidata, siis peab seda tegema lapselaps? Ka siis, kui vanaema ei ole olnud nö vanaema, ehk et suhted on olnud halvad või pole üldse suhelnud. Mis on lapselapse kohustused enda vanema suhtes sellises olukorras ja kas neid saab muuta?

Ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Perekonnaseaduse §-i 96 kohaselt on ülalpidamist kohustatud andma täisealised esimese ja teise astme alanejad ja ülenejad sugulased. Sellest lähtuvalt on kõnealusel isikul eeskätt õigus saada abivajaduse korral ülalpidamist oma lapselt ja kui lapselt ei õnnestu mingil põhjusel ülalpidamist saada, siis oma lapselapselt.

Samas annab Pks § 103 aluse ülalpidamisnõude piiramiseks, kui seda oleks äärmiselt ebaõiglane nõuda. Teie poolt kirjeldatud olukorras võib lapselapse ülalpidamiskohustuse piiramine olla põhjendatud, kuid see vajab kindlasti põhjalikumat süvenemist konkreetsetesse asjaoludesse.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand