Perekonnaõigus


Küsimus: Kas elatisraha maksmisega seoses oleks poeg pidanud isa edasiõppimisest teavitama?08.12.2016

Kas täisealine oleks pidanud teatama oma õpingutest isale telefoni teel või esitama koolitõendi, ta väidab kohtule, et teatas sõnumi teel ja isa keeldus, aga isa pole sõnumeid saanud ja keeldunud, nüüd nõuab koheselt suvekuude raha aga kas on ju kohtu otsus jõustub edasikaebamise tähtaja lõppemisega? Isa on maksnud alates teadasaamisest 215 eurot - iga kuu, aga kas suvekuude eest on kohustus sellist summat maksta ja koheselt? Kas mingi seadus on ka kui poeg telefoni teel ülbitseb ja mõnitab isa?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui täisealine, kuid noorem kui 21-aastane laps jätkab täisealisena õpinguid, tuleks vanema nõudmisel kindlasti esitada tõend õppimise kohta, vastasel juhul ei ole ju vanemal infot, kas tal tuleb lapsele ülalpidamist anda või mitte. Kuid isegi juhul, kui laps ise vanemale vastavat infot ei edasta, kuid kohus tuvastab, et laps õpib, tuleb vanemal anda lapsele ülalpidamist – info edastamata jätmine kokkuvõttes kohtus elatise väljamõistmist ei mõjuta.

Seejuures ei ole täisealise isiku elatise suurusele määratud alampiiri, nagu alaealise lapse elatisele, ning elatis on vajaduspõhine ehk oleneb lapse vajaduste suurusest. Oma vajadusi peab täisealine, kuid ülalpidamiseks õigustatud laps dokumentaalselt tõendama.

Kohtuotsus jõustub edasikaebamistähtaja möödumisega.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand