Perekonnaõigus


Küsimus: Kas isa saab elatisraha maksmise osas teha ema võlaga omavahelist tasaarveldust ja elatist mitte maksta?12.12.2016

Tere. Lapse alaline elukoht on ema juures, käib isa juures igal teisipäeval ja neljapäeval ning üle nädalavahetuse. Tundub igati õigustatud elatisenõue, kuid siin on üks aga. Nimelt oli lapse isa käendajaks lapse ema firma võetud laenule. Teiseks käendajaks oli lapse ema ise. Kuna laen läks "hapuks" ja ema firma laenu tagasi ei maksnud, jõudis asi kohtusse. Praeguseks on seis selline, et isal on kohustus tasuda kolme aasta jooksul lapse ema firma võlgasid kokku üle 30 tuhande euro, mille jaoks siis lapse isa pidi ja peab veel omakorda laenu võtma ja mis halvendab tunduvalt lapse isa pere majanduslikku seisukorda. Esimene osamakse 10 tuhat eurot on tasutud ja lapse emale on vastavalt seadusele ka esitatud nõue selle tasumiseks (kas kaaskäendajana 5000 €, või firma juhatuse liikmena 10000 €) kuid seda ta ei ole teinud. Siit siis ka küsimus, et kas ei ole seaduslikku alust elatisraha mitte maksta lapse ema kontole, kes on niikuinii võlgu ja eirab oma tagasimakse kohustust.
Tänud vastamast!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Elatisnõuet ei ole lubatud tasaarveldada teiste nõuetega, sest tegemist on lapsele makstava elatisrahaga, mille eest vanem peaks kandma lapse igakuiseid ülalpidamiskulusid. Kui vanematel on omavahel võlanõudeid, on see elatisest eraldiseisev asi ning tuleb ka lahendada elatisasjast eraldi.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand