Perekonnaõigus


Küsimus: Millele tuginedes saaksin advokaadilt välja nõuda 2015 aasta kohtuasja dokumendid?16.12.2016

Toimus kohtuistung 2015. aastal. Tekkis huvi üle vaadata kõik istungiga seotud dokumendid, aga tuleb välja, et indiviid ei küsinud advokaadilt istungiga seotud dokumente endale peale otsust. Helistamisel ütles advokaat, et tulenevalt hiljutisest kolimisest on need kuskil .. ja ta püüab need järgmise kuu jooksul üles leida.
Minu kartus on see, et neid ei pruugitagi üles leida. Ma usun, et on dokumendihalduse seadus, mis kohustab teda neid säilitama ja kliendile väljastama nõudel.
Kuidas seda protsessi kiirendada? Ametlik teabenõue vms, mille mitte-täitmisel saab teda vastutusele võtta.

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere!

Advokaadibürool toimiku säilitamise kohustus oleneb sellest, kuidas on kokku lepitud kliendi ja advokaadibüroo vahelises lepingus. Seadusest ei tulene advokaadibüroo kohustust toimikuid säilitada pärast töö tehtuks lugemist. Toimikud arhiveeritakse maakohtu poolt ja seega on toimikuga võimalik tutvuda kohtu kaudu. Tutvumine on sätestatud tsiivilkohtumenetluse seadustiku §-s 59. TsMS § 59 lg 1 järgi on menetlusosalisel õigus toimikuga tutvuda ja saada seal olevatest menetlusdokumentidest ärakirju. TsMS § 59 lg 3 järgi kui asjas on menetlus jõustunud lahendiga lõppenud, võib muu isik toimikuga tutvuda ja saada menetlusdokumendi ärakirja asja menetlenud maakohtu loal ka poolte nõusolekuta, kui ta põhistab oma õigustatud huvi dokumentidega tutvumise ja ärakirja saamise vastu. Tutvuda ei või kinnises menetluses arutatud asja toimikuga.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Kirsimaa
Advokaadibüroo LMP
advokaat

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee