Perekonnaõigus


Küsimus: Kas ema peab muretsema, et isa võtab lapse ära, kui laps ei saa koolis hakkama ja isa ei luba teise kooli panna?14.12.2016

Mida teha siis kui laps ei saa suures klassis hakkama ja emal soovitatakse ta panna väiksemasse kooli, mis asub kodu juures ja õpetajatel on lapsele aega tähelepanu pöörata. Isa on sellele vastu ja nüüd peale 8 aastat nõuab last enda juurde kooli. Isa elab emast 50 km kaugusel ja ema ei ole nõus last isale andma. Isa väidab, et järelikult ei saa ema hakkama. Ometigi on ema võimaldanud lapsele riided, söögi, trenni, transpordi, teatrid, kinod, sõprade sünnipäevad ja ekskursioonid. Ema on lapse vedanud vaevaga 7. klassi välja. Ema hoolitseb lapse tervise eest kuna laps on diabeetik. Kõige selle juures maksab isa emale ainult 170 eurot kuus. Kas ema peab tõesti kartma, et talt võetakse laps ära?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui laps on siiani elanud ema juures ja ema on sellega kenasti hakkama saanud (kõik lapse vajadused on täidetud), ei ole enamasti põhjendatud lapse senise elukorralduse muutmine – selline on kohtute seisukoht.

Selleks, et kohus lõpetaks lapse ühise hooldusõiguse ja annaks lapse hooldusõiguse osaliselt lapse isale üle, peaks kohus tuvastama, et lapse heaolu on isa juures paremini tagatud. Kindlasti küsitakse antud juhul ka lapse arvamust.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand