Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, kui olen maksnud aastaid elatisraha naisele otse, kuid minu lahutussoovist kuuldes, hakkas seda uuesti välja nõudma?14.12.2016

Tere,
Omame abikaasaga kaht korterit, elasime ühes ning teises korteris ühiselt, kasvatamisel oli alaealine tütar. Olen investeerinud nii tütre kasvatamisse, ostnud asju, maksnud kommunaalkulud mõlema korteri eest ning igakülgselt suhelnud tütrega. Tütar on vahetevahel elanud nii ema juures kui minu juures, kui ka oleme elanud kõik kolmekesi koos. 2012. aastal esitas minu abikaasa kohtule hagi elatise väljamõistmiseks minu tütre kasuks täisealiseks saamiseni. Alates 2012. aastast olen igakuiselt maksnud tütrele alimente sularahas, andes need tema emale, usaldades teda, et raha läheb tütrele vajalike esemete ostuks. Samuti olen ise ostnud tütrele riideid, toitu jne. Tütar on sellest teadlik ning kinnitab seda. Jaanuaris 2016 otsustasime abikaasaga lahutada. Abikaasa, olles solvunud, pöördus kohtutäituri poole, kes esitas mulle elatisraha väljamaksmise nõude alates 2012. aastast (ca 9000 eurot). Tegelikult olen aga selle raha igakuiselt juba ära maksnud, kordan aga, et seda tegin sularahas. Olemas on ka abikaasa allkirjad elatisraha saamise kohta (aasta jooksul). Tütar kinnitab seda ning on teadlik, et olen talle alimente maksnud, samuti on sellest teadlikud ka meie sugulased. Mida peaksin nüüd tegema? Kohtutäitur abikaasa allkirju ei tunnista ning nõuab teatud summast. Kas pöörduma kohtu poole enda abikaasa vastu, et seal tõendada olemasolevate tõendite alusel, et olen elatusraha maksnud ning abikaasa nõue ei ole põhjendatud?
Lugupidamisega,

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui olete elatisraha maksnud, kuid lapse ema on Teie vastu algatanud täitemenetluse, on Teil võimalik pöörduda kohtu poole sundtäitmise lubamatuks tunnistamiseks. Kui kohus tuvastab Teie poolt esitatud tõendite alusel, et olete elatisraha korrektselt maksnud, tunnistatakse sundtäitmine lubamatuks ja täitemenetlus lõpetatakse.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand