Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas taotleda tagasi hooldusõigust, sest lapse ema tahab lapse viia välismaale elama?16.12.2016

Tere,
Lapse ema soovib lähiajal koos lapsega minna elama välismaale. Paraku mina selle otsusega nõus ei ole ning soovin, et laps jääks kodumaale.
Kunagi sai tehtud vale otsus ainuhooldusõiguse andmise emale.
Nüüd aga sooviksin taotleda hooldusõigust tagasi, et takistada lapse ära viimist välismaale. Kas antud juhul oleks see võimalik ning kuhu peaksin sellisel juhul pöörduma?

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere

Antud juhul on võimalik esitada avaldus kohtule perekonnaseaduse § 138 lg 1 järgi ainuhooldusõiguse üleandmiseks lapse viibimiskoha, sh elukoha, haridusasutuse valiku ja tervishoiuteenuste küsimustes. Avaldus rahuldatakse, kui hooldusõiguse üleandmine vastab lapse huvidele, vähemalt 14-aastane laps ei vaidle sellele vastu ning õiguse üleandmist taotlev vanem on sobiv ja võimeline hooldusõigust teostama. Kui hooldusõigus kuulub ühele vanemale kohtulahendi alusel, võib teine vanem taotleda hooldusõiguse üleandmist, kui kohtulahendi tegemise aluseks olnud asjaolud on oluliselt muutunud, või ühise hooldusõiguse taastamist.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Kirsimaa
Advokaadibüroo LMP
advokaat

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee