Perekonnaõigus


Küsimus: Kas lapse isa juurest oma elu peale väljakolimisel tõstab elatist, mida isa maksab ema juures elavatele teistele lastele?21.12.2016

Tere. Minu elukaaslasel on kolm last. Hooldusõigus ja elatis kohtu poolt välja mõistetud 215 eur. Kaks last elavad emaga ja üks peaks siis isaga koos elama. Aga kuna isa pool elav laps (16 a) koolis ei käi, otsustas välja kolida ja oma elu peale minna. Sissekirjutus isa juures. Kas siis elatis tõuseb 430 eur peale? Isa toetab väljakolinud last edasi ja kas see ka mõjutab elatist, et meie saame ka ühise lapse?
Ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Elatist tuleb maksta vastavalt kohtuotsusele ja praeguse kohtuotsuse tühistab vaid uus kohtuotsus. Asjaolu, et üks lastest on asunud omaette elama, kohtuotsuse kehtivust ei mõjuta.

Kui mees saab veel ühe lapse, ei mõjuta see automaatselt olemasolevat kohtuotsust. Kui laste isa soovib seetõttu elatise vähendamist, tuleb vastava hagiga kohtusse pöörduda, kuid silmas tuleb pidada seda, et elatist vähendatakse alla kehtiva miinimumäära vaid mõjuvatel põhjustel. Kui mehele ei valmista kõikidele oma lastele samaväärse ülalpidamise andmine raskusi, ei ole ka elatise vähendamiseks alust.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand