Perekonnaõigus


Küsimus: Kas abikaasade laenu maksmist ja majas elamist on võimalik omavahel kokku leppida ja notari juures vormistada?21.12.2016

Tere!
Abikaasaga koos on võetud eluasemelaen aga kuna enam koos ei ela juba aasta ja algul lubas tasuda laenu osamaksed ise, siis tänaseks päevaks on selgunud, et tema neid enam ei tasu ja et tema siia ei tule elama ega soovi midagi ja et peale laenu lõppemist kuulub eluase lastele ja mina elan siin sees kuni oma elupäevade lõpuni, mis on muidugi kõik suusõnaline. Kas seda kõike on võimalik notari juures kinnitada, et laenumaksed jäävad minu tasuda ja tema loobub sellest, millega olen ka nõus. Kuigi oleme veel abielus, seega on seda eluaseme probleemi ja tema suusõnalisi lubadusi vaja kinnitada notariaalselt.
Aitäh!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Teil tuleks sõlmida notari juures ühisvara jagamise leping. Ühisvara saab jagada kas peale abielu lahutamist või juhul, kui olete sõlminud abieluvaralepingu, millega lõpetate varaühisuse režiimi ja valite edaspidiseks lahusvara režiimi. Seega juhul, kui te abielu lahutada ei soovi, tuleb ühisvara jagamiseks sõlmida nii abieluvaraleping kui ka ühisvara jagamise leping.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand