Perekonnaõigus


Küsimus: Kas see on seaduserikkumine, kui isaduse tõestamine jäi teadmatusest vormistamata ning sain edasi üksikvanema toetust?22.12.2016

Tere!
Konkreetne juhtum - Laps sündis nö. vallaslapsena, sünnitunnistusel isa kohta kanne puudus. Ema sai üksikvanema toetust. 4a. hiljem toimus kohtus põlvnemise tuvastamine ja elatise sisse andmine e. siis said isale alimendid. Oli vaid kohtuistung ja kuskile asutusse isa kannet dokumentidesse (sünnitunnistusele) tegema ei mindud. Ses mõttes, et see oli puht teadmatusest, kuna enda tarbeks vajalik ei olnud ja keegi kohtust ei suunanud ka seda sammu astuma. Isa last kunagi rahaliselt toetanud ei ole, ka peale kohtus kehtestatud alimendinõuet. Küll aga jäi mingil veidral kombel "kehtima" üksikvanema toetus - e. siis laekus üksikvanema toetus aga edasi... Kas mitte ei oleks pidanud automaatselt see "hüve" kaduma, kuna lapse isadus sai ju tuvastatud? Kas selline juhtum on seaduse rikkumine puhtast teadmatusest, kuna tegelikult on lapse isa ju tuvastatud, mis siis, et too oma kohustust ei ole kordagi kunagi täitnud? Või kuidas tuleks sellises situatsioonis käituda? Samas topelt ju ka midagi saadud ei ole - on vaid üksikvanema toetus, isa pole midagi maksnud. Küsimus tekkiski seetõttu, et kas sellise juhtumi puhul on õigust taotleda elatisabi?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Üksikvanema toetust makstakse lapsele, kelle sünniaktis puudub isa kohta kanne – kui kohtus isadus tuvastati, kuid lapse sünniakti mingil põhjusel kannet ei tehtud, on toetuse maksmine iseenesest põhjendatud. Samas, kui lapse sünniaktis endiselt isa kohta kanne puudub, ei ole alust elatisabi taotlemiseks, sest nii elatist kui ka elatisabi saab taotleda juhul, kui isa on lapse sünniakti kantud.

Kui aga isa on kantud lapse sünniakti, ei ole üksikvanema toetuse maksmine põhjendatud ja sellest oleks koheselt pidanud teavitama Sotsiaalkindlustusametit. Kui toetus on makstud ebaseaduslikult, tuleb see tagasi maksta.

Seega kõigepealt tehke kindlaks, kas isa on lapse sünniakti kantud või mitte.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand