Perekonnaõigus


Küsimus: Kas majalaenu maksete ja elatisraha summadega saab teha tasaarveldust?02.01.2017

Pangalaenuga on ostetud talu 2006a (maja+põllumajandus- ja metsamaad). See on ühisvara. Selleks võetud laenust (ca 25000 EUR) on tasutud 11000. Soovin tallu elama jääda ja jätkata talupidamist lahutuse järel- olen FIE, siin on minu sissetulekuallikas. Mees tahab maja uuesti ära hinnata lasta, et tõestada, et selle väärtus on ajaga tõusnud ja selle võrra ei peaks elatisraha maksma (vähemalt mingi aeg).
Kas see on õige? Minu loogika ütleb, et temal on õigus sellele 5500-le eurole, mis on siiani makstud. Edasi maksaksin laenu ise.
Kas FIE varad (bioloogiline ja tehnika) tuleb ka jagada pooleks? Mehe idee ongi minu toimetulekut igati takistada ja normaalselt kokkuleppele temaga ei jõua. Tänan

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Abikaasal ei ole õigust omavoliliselt elatisraha nõuet tasaarvestada teiste (võimalike) nõuetega, see eeldab kindlasti eelnevat kokkulepet. Kui kokkulepet ei saavutata, tuleb tasuda igakuiselt elatisraha vastavalt lapse vajadustele.

Kui Teie soovite ühisvaraks olevat talu enda ainuomandisse saada, tuleb Teil hüvitada abikaasale pool ühisvara väärtusest ja võtta enda kanda laenukohustus. Ühisvara väärtuse leidmiseks tuleb lahutada talu turuväärtusest olemasolev laenujääk – pool sellest on abikaasa osa väärtus, mis tuleks talle omandi kaotamise eest hüvitada.

Kui omavahel ühisvara jagamises kokkuleppele ei jõua, tuleb ühisvara jagamiseks hagiga kohtu poole pöörduda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand