Perekonnaõigus


Küsimus: Kas uue seaduse järgi on mul õigus saada elatisabi, kui isa ei ole maksnud elatisraha ja lastega oleme juba mitu aastat Inglismaal?07.02.2017

Elan lastega Inglismaal juba 2013. aastast. Kohtuotsusega on isale määratud maksta igakuiselt 104 eurot kummalegi lapsele kuni 18-aastaseks saamiseni. 2013. aastal sõlmisime omavahelise kokkuleppe, kus isa annab nõusoleku laste asumiseks elama Inglismaale, ja mina loobun elatisvõlast, mis tolle hetke seisuga oli 3300 ja natuke peale. Kokkuleppes on ka kirjas, et lapsed jäävad täielikult ema ülalpidamisele. Kokkulepe ei ole kinnitatud notariaalselt ega kohtus. Noorem laps oli siis 7-aastane, nüüd saab juba 11 ja käib UK-s koolis.
Kas selle uue seaduse järgi on mul õigus saada elatisabi? Ja kas seda on võimalik ka tagantjärgi taotleda, sest isa ei ole maksnud lastele ei enne kokkuleppe sõlmimist, ega ka pärast seda. Kohtutäituri juures on asi avatud, kuid ka tema tegi mulle asja raskemaks, öeldes, et pean igakuiselt tegema avalduse elatise sissenõudmiseks ja seetõttu ei ole ma ka enam sellega jännanud.
Lugupidamisega
Üksi lapsi kasvatav ema

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Antud olukorras on võimalik taotleda täitemenetlusaegset elatisabi. Täitemenetlusaegse elatisabi saamise eelduseks on see, et täitemenetlus on kestnud neli täiskuud. Kui pärast 4-kuulist ooteperioodi ei ole elatist maksma kohustatud isik lapsele elatist maksma hakanud, hakkab riik pidama arvestust selle üle, kas ja millises summas lapsele igakuiselt elatist laekub. Kui ooteperioodile järgneval kuul lapsele elatist ei laeku, hakkab riik lapsele maksma elatisabi kuni 100 euro ulatuses. See tähendab, et kui kohtuotsusega lapsele välja mõistetud elatis on väiksem kui 100 eurot kuus, makstakse ka elatisabi vastavalt kohtuotsusega mõistetud summale. Kui välja mõistetud elatis on suurem kui 100 eurot kuus, maksab riik elatisabi 100 euro ulatuses.

Elatisabi on võimalik taotleda alates 1. jaanuarist 2017. Elatisabi saamiseks tuleb esitada taotlus täitemenetlust läbiviivale kohtutäiturile, kes edastab seejärel kõik vajalikud andmed ise Sotsiaalministeeriumile.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand