Perekonnaõigus


Küsimus: Kas isale on tekkinud uue seadusega mingeid viise, kuidas lapsega ikkagi kohtuda lastaks, ema leiab ikka kuidas seda mitte lubada?07.02.2017

Lapse ema leiab pidevalt erinevaid põhjendusi, miks lapsega pole võimalik kohtuda. Eirab ka kohtumääruseid. Kassi-hiire mäng on kestnud ca 1 aasta. Kohtust ja täiturist abi pole, erinevad nõustamised ja teraapiad läbitud. Vastaspoole trikid jätkuvad. Teame, et 2014 a kaebas üks isa sama probleemi tõttu riigi ka kohtusse ja võitis. Kas uue perekonnaseadusega on tekkinud ka võimalus(i), kuidas sellekohaseid isa õigusi kaitsta ja midagi ette võtta?
Täpsustuseks, elatis on lapse emal kuupäevaliselt arvel.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Perekonnaseadus annab mõlemale vanemale nii õiguse kui ka kohustuse oma lapsega suhelda. Kui lahus elavad vanemad lapsega suhtlemise korras kokkuleppele ei saa, tuleb pöörduda kohtusse suhtlemiskorra kindlaksmääramiseks. Kui lapsega kooselav vanem hakkab kohtu poolt määratud suhtlemiskorda rikkuma, tuleb pöörduda uuesti kohtu poole lepitusmenetluse läbiviimiseks. Nagu ma aru saan, on kõik see Teil läbitud, kuid tulemust pole olnud.

Pean kahjuks ütlema, et olete omalt poolt juba kõik teinud. Olen praktikas kokku puutunud mitmete juhtumitega, kus on samuti kasutatud kõiki võimalusi lapsega suhtlemiseks, kuid teise vanema pahatahtlikkuse tõttu laps ja lahuselav vanem ei kohtugi. Samuti olen näinud seda, et kui vanem ja laps ei kohtu pika perioodi jooksul ja sellele lisandub pidev lahus elava vanema halvustamine, võib laps lahuselavast vanemast võõrduda ega soovigi enam vanemaga kohtuda, mis on ääretult kurb.

Oskan soovitada vaid veelkordselt lepitusmenetluse läbiviimiseks kohtusse pöördumist, et kohtunik ja menetlusse kaasatud ametnikud saaksid lapse emale selgitada suhtlemiskorra täitmise olulisust.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand