Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas vormistada abielu Maroko päritolu mehega, kui ta ei saa eesti viisat?07.02.2017

Soovin abielluda Marokost pärit mehega. Sooviks oli abielu sõlmida Eestis notari juures, et teha ka leping varad lahus jne. Saatsin talle kutse, aga talle ei antud viisat. Kuidas on võimalik sellisel juhul abielluda? Ei tahaks abielu Marokos sõlmida, sest ma ei tea sealseid seaduseid. Ei tea, mis keeles peavad dokumendid siis olema ja kas üldse saab sõlmida abielulepingut nagu olin soovinud Eestis sõlmida. Juhul kui lõpuks on võimalik abielluda, ei tea küll kuidas, aga siis on mureks, et millised kohustused või õigused on minul tema kui kolmanda riigi kodaniku ees. Mis õigused on kolmanda riigi kodanikul abielus olles ja peale lahutamist? Tunnen muret, sest tema ei oma midagi, mina oman korterit. Kuidas teha leping, et tema lahutuse korral ei omaks õigust minu kodus elada või ei saaks osa endale? Ühesõnaga tahaks varad lahus ja võlad lahus elada olgu siis abielu kestel või peale lahutust. Palun andke nõu! Ka ei soovi ma vastutada tema eest 32000 euroga. Kust teada saan, mis keeles paberitega saab Marokos abielluda? Kas on võimalik abielluda Prantsusmaal või Türgis, kui ta sinna viisa saab? Eestisse ju ei saa. Kas mul on võimalik enne leping valmis teha Eesti notaris, et muus riigis ainult kinnitada see? Eesmärk on koos elada Eestis minu kodus, aga lahutuse korral sooviks, et see oleks võimalikult valutu. Tänan!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Perekonnaseisutoimingute seaduse § 38 lõike 3 kohaselt tuleb välismaalasel, kes soovib Eestis abielu sõlmida, tõendada perekonnaseisuasutusele, et tal on Eestis viibimiseks välismaalaste seaduses nimetatud seaduslik alus (antud juhul viisa). Sellest lähtuvalt ei ole antud olukorras Eestis abielu sõlmimine võimalik.

Kui soovite abielluda välismaal, tuleks enne abiellumist ennast kindlasti kurssi viia selles riigis abiellumist, abielu lahutamist ja abieluvara puudutavate seadustega. Selleks tasuks pöörduda spetsialisti poole, kes on kursis konkreetse riigi vastate õigusaktidega, mina selles küsimuses kahjuks pädev ei ole. Kindlasti soovitaksin Teie kirjelduse alusel valida abieluvararežiimiks varalahusus.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand